- BUDAPEST
- BÉCS
- BELGRÁD
- BUKAREST
- KIJEV
- MOSZKVA
- PRÁGA
- POZSONY
- SZÓFIA
- VARSÓ
- ZÁGRÁB
Aktuális trendek | 2016
kupon a világ
Kedvezmények korát éljük! A kereskedők egyre nagyobb erőkkel igyekeznek terelni a vásárlókat, alakítani szokásaikat, költési szerkezetüket. A kuponok és az akciók olyannyira megsokasodtak, hogy ma már mindenki „okos” vásárló lett, hiszen sokak számára figyelemfelkeltőek ezek az üzenetek. A hozzájuk kapcsolódó feltételekkel azonban nem mindig aratnak osztatlan sikert. A cégek, a kedvezmények, az akciók szervezik az életünket, a fogyasztók tervezési horizontja pedig egyre rövidebbé és töredezettebbé válik. Jóval többször járunk vásárolni, azt pedig, hogy mit és mikor vegyük meg, a kereskedők diktálják. A felhalmozás, a felesleg termelése, a pazarlás felé könnyen vezethet az út, ami ellen a cégeknek ma már kötelezően fel kell lépniük. Az ésszerű vásárlás lesz a jövőben a cél, megtartva az ár-érték arány figyelését. A vásárlás helyszínei megváltoznak, az élelmiszer-kereskedők életstílus boltokká lépnek elő. Annak ellenére, hogy egyre többet vásárolnak online, ahol szintén az akciók és a kuponok terelik a vásárlókat, a legnagyobb lehetőség még mindig a nem bolti értékesítés bővítésében rejlik. Tovább terjed a pénz nélküli fizetés lehetősége a mobil pénztárcával, vagy éppen a cselekvésért jóváírt kedvezmények körével.
A belga Lidl a felesleges élelmiszerhalmozás és kidobás ellen kuponakciót hirdetett „most egyet, később még egyet” címmel. Minden héten a heti akciós termék megvásárlásakor kap a vásárló egy kupont, mellyel ugyanazt a terméket ugyanolyan akciós áron megvásárolhatja a jövő héten is. Így hívja fel a figyelmet a tudatos vásárlásra, az akciók által generált felesleg elkerülésére.
álvásárlás
Szemezgetünk a kínálatból, de nem vásárolunk. Megosztunk, ajánlunk, tervbe vesszük, kívánságlistára, majd kosárba helyezzük, de a tényleges vásárlás nem történik meg. Az „álvásárlás” egyre gyakoribb, melynek oka a többcsatornás vásárlási platformok megjelenése, mely nem jelent mást, mint a termékek felfedezésétől, kiválasztásáig a teljes vásárlói folyamatot vásárlási cél nélkül. A vásárlási motiváció hiányának oka nem (csak) a pénz, sokkal inkább a szórakozás iránti vágy, az élménykeresés és a márkához, termékhez fűződő kapcsolat elmélyítése, az ÉNstátus növelése. Esetleg egy későbbi időpontban (kivárás után) meg is vásároljuk a kiszemelt terméket, de ez már nem annyira izgalmas. A gombamód szaporodó fogyasztói kurátorok esetében is kérdésessé válik, vajon tényleg van-e saját tapasztalatuk az adott termékekkel kapcsolatban. Az álvásárlás másik megnyilvánulása a NEMbirtoklás, vagyis, hogy a terméket használja ugyan a fogyasztó, de nem ő a tulajdonosa. Nagy fellendülését látjuk a sharing economy megnyilvánulásoknak, kezdeményezéseknek, megjelenésük még több piacon várható. Az e-kereskedelem demokratizálásának köszönhető az ÉNtékesítés jelensége is: a közvetítő nélküli, független szereplőként a magánszemély terméket, szolgáltatást, tudást, ötletet értékesít vagy szolgáltat ellenszolgáltatás fejében.
A nők rendkívül sok ruhát birtokolnak, melynek bizonyos részét nem is hordják. A Stylelend oldal célja, hogy a divatrajongóknak megoldást nyújtson kedvező módon: a nem hordott ruhákat (elsősorban designer, vagy egyedi ruhákról van szó) a nők kölcsönadhatják. A designer ruhák árának a tizedéért lehet bérelni a ruhákat egyszeri alkalommal. A kölcsönadó két opcióval adhatja bérbe ruháit: „DIY szint”, ahol a bérleti díj 70%-át kapja meg, míg az „On Demand” verzióban az 50%-át, sőt, a webshop tisztíttatja, karbantartja a ruhákat: erre 5 dolláros áron biztosítást köthetnek a bérbeadók, hogy a ruháik foltmentesek és működőképesek maradjanak.
egyszerű élet vágya
A lassítás, a slow élet vágya tovább gyűrűződik. A gyors információáramlás, az azonnali reakció lehetősége és elvárása, a félelem, hogy lemaradunk dolgokról, a munka komplexitása mind kimeríti a fogyasztókat. Ezt ellensúlyozva a nyugalom szigetét igyekeznek megteremteni maguk körül, közelebb érezni a természetet és egymást. Megjelennek a városlakó őstermelők, akik maguknak (otthonukban) vagy szűk közösségüknek termelnek a legújabb, legmodernebb technológiát ötvözve, alapvető termelési tudással. A lokalitás, autentikusság keresése továbbra is fontos, azonban a megbízható, állandó minőségű, folyamatosan elérhető termékek körének felkutatása sok energiát, időt vesz igénybe, éppen ezért preferáljuk a mediátorokat, közvetítőket, akik helyettünk kutatják fel az értékeket és akár házhoz is szállítják. Az egyszerűsített, átlátható megoldások a szolgáltatások öszekapcsolása, azok ökoszisztémája segíti mindennapi életünket. A természet tökéletlensége lesz a tökéletes, a nyers (igazság), az erőteljesség, az életteliség, az ellenállás hívószavakká válnak. Mindezek elfogadhatóbbá teszik a márkákat, sokkal közelebbinek érezhetjük azokat magunkhoz.
Brightonban (Angliában) nyílt meg az első zéró kibocsátással működő étterem, mely teljes mértékben zéró felesleget termel. Az étteremben, amit egy híres séf alapított naponta 6 féle ételt szolgálnak fel, saját malommal őrlik a búzát, saját joghurtot készítenek és saját sört erjesztenek, kávét pörkölnek. A berendezéshez és ételekhez felhasznált alapanyagok teljes mértékben helyi termékek és minden lebomló anyagokból készül. Előremutató kezdeményezés.
jobb kell...
Egy kicsit megint magasabbra helyezték a fogyasztók a mércét: jobb minőségre, jobb életszínvonalra, jobb hétköznapokra törekszenek és magukkal szemben is egyre magasabb követelményeket állítanak. Fókuszba kerül az egészség, a tudás és az új készségek megszerzésére való törekvés. Ahogyan az új technológiák megjelennek és mindenki számára elérhetőkké válnak, a márkák is egyre több csatornán képesek a fogyasztóhoz szólni. Könnyedén megismerhetünk újabb kultúrákat, az ottani tudást képesek vagyunk integrálni, egyre színesebb, sokrétűbb ismeretet, kreativitást tudunk magunkba építeni. Hiszen nem kell ahhoz a világ másik végébe utaznunk, hogy Dustin Hoffmann tanítson bennünket! Ma már státusszimbólummá válik ha valaki egészségesen él, okos, ügyes, pro(fi), látványosan képes alkotni, egyszóval fejleszti magát. Mindezt a tudást, készséget meg tudja jeleníteni és elérni kitűzött céljait. Mindezek az attribútumok vonzóak a fogyasztók számára, ha egy márkában, egy termékben megtalálják azt a pluszt, melyek segítik a fogyasztói státus növelését, az én-aktualizálását. Ahogyan a márka felvállalja, hogy megtanítja a fogyasztót, mélyebb ismereteket kínál számára, úgy mélyül el jobban a fogyasztó és a márka kapcsolata is. Ettől válik egy termék karizmatikus termékké.
„A zsenialitás elérhető” – ez a mottója annak az amerikai videó-alapú oktatói oldalnak, mely a MasterClass nevet kapta. Online kurzusokat kínál az oldal, melyeket olyan szakemberek tanítanak, akik a területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, pl. Serena Williams teniszt oktat, Dustin Hoffman színjátszást, Annie Leibowitz fotózást stb. Minden egyes oktatóanyag 3 órás és kisebb sorozatokat kínálnak interaktív feladatokkal. Minden egyes képzés 90 dollár és mindenki számára elérhető, megérthető függetlenül attól, hogy ki milyen szinten van.
lappangó félelmek
A válság után újra lett bátorsága a fogyasztónak tervezni, a jövőt előrevetíteni. A hirtelen, semmiből előtűnő, lappangó események és folyamatok, mint a migrációs válság, különböző botrányok, vagy egy-egy pénzintézet, cég bedőlése azonban elbizonytalanítja, ami a tervezés időhorizontját újra megkurtítja. Ennek következtében egyes csoportok rendkívül kritikusan és szkeptikusan értékelik a cégek, márkák és kereskedők tevékenységeit, aminek a fogyasztók hangot is adnak. Új stratégiákat kell felállítani, kiküszöbölve a nem várt eseményeket, félelmeket. A BigData kockázatait is egyre többen megfontolják, annak ellenére, hogy a biztonság érdekében tett intézkedések is szaporodnak. További kapaszkodókat keresnek majd a döntéshozatalt megelőzően: több információra, szakértői véleményekre, útmutatásokra, transzparens információkra lesz szükségük a jövőben. Illetve igénylik azoknak a funkcióknak a biztosítását is, amelyek segítségével saját maguk dönthetnek arról, milyen mértékű betekintést kívánnak adni életükbe, szokásaikba.
A kínai Google-ként is emlegetett Baidu cég találmánya az a digitális evőpálca, mely szenzorai segítségével meg tudja állapítani az étel egészséges voltát, vagyis kimutatja a mérgező anyagkoncentrátumot.
Míg Kínában az ételmérgezéstől tartanak, addig a nyugati féltekén pedig az elhízástól. A HAPIFork egy olyan digitális villa, mely rendszeresen ellenőrzi az étkezési gyakoriságot, az étkezés gyorsaságát és statisztikákat készít az étkezési szokásokról.
új együttélés
Felejtsük el a tradicionális társadalmi szegmentációt, mint a nem, életkor, jövedelem, lakóhely vagy családi állapot! Ma már a gyorsan változó, sokszínű társadalmi és demográfiai folyamatok szemtanúi lehetünk, melyek átrendezik és felülírják a hagyományos szervező erőket. Mindezek helyett az emberek minden korosztályban és piacon felrúgják a konvenciókat és jóval szabadabban, sokrétűbben építik fel identitásukat, életstílusukat. Új nézetekkel, jelenségekkel, emberekkel kell együtt élnünk – olyanokkal, amelyeket nem választhatunk meg, illetve nem kerülhetünk ki, hanem el kell fogadnunk olyanoknak, amilyenek. Legyen szó migránsokról, melegekről, különleges életstílust élő egyénekről, családokról. Mivel a társadalom tagjai egyre nagyobb súlyt fektetnek identitásuk megismerésére, elfogadására és annak kifelé való demonstrálására, elkerülhetetlen az eltérő világok találkozása, érintkezése és megismerése. Ezek az új helyzetek az elfogadás és a tolerancia erősítését igénylik, ugyanakkor új lehetőséget és akár piacokat, pozíciókat rejtenek.
Az észt pénzintézet, a Monese egy olyan mobil bankszámlát indított el az Egyesült Királyságban 2015 szeptemberében, melyet kifejezetten a nagy-britanniai bevándorlók számára fejlesztett ki. A mobil applikáció biztosít egy felületet, alacsony költségű nemzetközi pénzátutalások lehetőségével, valamint egy Visa betéti kártyát is. Ingyenesen kérhető, és nem számít fel díját a Visa kártyán keresztül történő kifizetéseknél, továbbá az első öt ügylet minden hónapban ingyenes, de a további tranzakcióknak is csak minimális díja van. Az ügyfeleknek - akiknek 18 év felettieknek kell lenniük és az Európai Gazdasági Térségben kell élniük – be kell nyújtaniuk egy fotót egy érvényes okmányukról és egyet saját magukról, hogy aktiválják a számlát – hitel ellenőrzésről szó sincs.
érzékeny vagyok
Az ÉN előtérbe kerülése számos motívummal valósul meg. Ennek fejlődő, erősödő mozzanata, hogy a fogyasztók egyre nagyobb aránya érzékeny valamire: ételre, pollenre, napra, …, a világra. Ennek szellemében egyre nagyobb az igény az ezek mentén lehatárolható kínálatra. Az érzékenység, a „mentesség”, a naturális ma már hívószó lett, mely új piacot jelent az erre „érzékeny” cégek számára. A digitális kultúra elterjedésének köszönhető, hogy a természetesség iránti vágy és a technológia egy összekapcsolódó rendszerként kezelhető. A két terület kölcsönhatásából egy újfajta életstílus nőtte ki magát: az Új Naturalitás életstílusa. Az érzékenység oka lehet a különböző testi-, lelki betegségek, elváltozások felismerése szakértő vagy éppen öndiagnosztizálás által. Az érzékenységünkkel a saját érdekes egyéniségünk, világunk kiteljesítésének vágyát is közvetítjük: identitásképző, ha valaki érzékeny, ezáltal szelektál, véleményt formál. Az érzékenység tematikája kiterjedt a szociális érzékenységre is. A karitatív cselekedethez ma már nem kell felhívás, nagyobb szervezet, sokkal inkább alulról szerveződik, bekapcsolva az egyéneket, civil szervezetet, egyesületet, alapítványt. A karitatív cselekedet egyfajta status-növelő is, főleg a kiposztolt karitatívÉN bemutatása esetén.
Az élet nagy problémáira kínál megoldást a holland Aids Alapítvány egy 100% placebo, 100% mentolos cukorka „gyógyszer” formájában. A termékeik vételi árának teljes egészével az AIDS gyógyítást támogatja az Alapítvány. A tabletta formájú gyógyszerek olyan „problémákra” kínálnak megoldást, mint holland biciklizés, horkolás, WC deszka lehajtás segítése, meleg-radar stb.
egy kicsit kell/lehet
A racionalitás, az okos, átgondolt választások korszakát éljük, tudatosan értékeljük a fellelhető információkat a vásárlás előtt. A tudatosságra vagyunk büszkék. Az aszketikus fogyasztás, vagyis a teljesen tiszta, mindentől mentes, a bűnözés nélküli életmód azonban csak nagyon kevesek számára valósítható meg, tartható be, ami egyfajta luxusként is felfogható, amihez idő kell (felkutatni, megtalálni, beszerezni és még élvezni is). Kevesek számára válik be igazán, hiszen sokszor az élvezeti értéke veszik el a teljesen aszketikus elvárások miatt. Néha már csak az idő szorítása miatt is meg kell engednünk magunknak egy kis bűnözést, egy kis szénhidrátot a szénhidrátmentes életmódban, dirty food-ot vacsorára, és egy kis poo-t a samponunkban. Pár éve még a kényeztetés örömeit kerestük, az apró luxusoknak örültünk, ma már inkább a kis bűnözésekkel szemben vagyunk megengedők, mert egy kicsit lehet, és talán néha kell is.
A nagyvárosok utcáit éjszakánként a buliból hazafelé tartó fiatalok veszik birtokba – akik nem ritkán nagyon éhesek és nehéz ételekre vágynak. A negyedik étkezés (fourth meal) a vacsora és reggeli közötti időszakot hidalja át, amit néhány éve a vendéglátásban is komolyan vesznek. A New York-ban található Sohóban a MacBar kifejezetten negyedik étkezési helyként funkcionál: főleg tésztaételeket kínálnak kalóriadús feltétekkel, kevés ülőhellyel, hiszen a fiatalok gyakran hazaviszik az ételeket, vagy az utcán fogyasztják el. A fizetés és a kiszolgálás gyors, a fűszerezés és az italok pedig önkiszolgáló módon működnek. A MacBar egyedisége az is, hogy különleges és egészséges alapanyagokból készülnek az ételek. Ebből fakadóan nem is olcsóak.
csinált érzelmek
A fogyasztók számára több érzelem kell a hétköznapokban, ugyanakkor az érzelmek felett is szeretnénk uralkodni, meglovagolni őket. A hangulat leolvasása és az arra való reakció új piacot sejtet. Számos eszköz áll rendelkezésünkre ma már, akár gépi arcleolvasásról, akár vicces kommunikációs eszközről beszélhetünk, amikor is a fogyasztó (vagy potenciális fogyasztó) pillanatnyi hangulatát próbáljuk megfejteni, dekódolni, és akár jutalmazással megváltoztatni. A moodmarketing nagy jövő előtt áll, mely sikeressége a személyességében, játékosságában rejlik. Az izgalmasabb élethez a jókedv mellett az egészséges közérzet, az energia nyerése is elengedhetetlen. A jó közérzetet, vagy éppen az energia visszanyerését akár mesterségesen, életstílus-gyógyszerekkel, természetes hatóanyagú hangulatjavítókkal, eszközökkel próbáljuk megteremteni. Befolyásolni akarjuk hangulatunkat, közérzetünket, még azt is, hogyan alszunk, és mit álmodunk.
Colorado államban 2014 óta legális a kannabisz, mely új lendületet, piacot jelent a turistáknak, az ott lakóknak. A CannaCamp egy kannabisz-barát luxus üdülőhely Durangóban, Colorado államban. A legelsőként aposztrofált kannabisz-üdülőhelyen a vendégek szabadon füstölhetnek, és az outdoor aktivitások mellett kannabisz-aktivitások is vannak: mint kannabisz jóga, kannabisz főzőtanfolyamok, közös füstölés, kannabisz workshopok. Árusítani tilos a kannabiszt, ezért a vendégek maguk hozzák a marihuánát maguknak.