Trend Inspiráció

BELÉPÉS/REGISZTRÁCIÓ »
  • HÍRLEVÉL »
  • BELÉPÉS »
  • KAPCSOLAT »
  • ENGLISH »
  • trendek
    • trendkutatás
    • trendek
      • megatrend
      • trend, ellentrend
      • aktuális trendek
    • trendcsoportok
      • fogyasztói trendcsoportok
      • vásárlói trendcsoportok
  • módszerek
    • marketing inspiráció
      • életstílus
      • generációs kutatás
      • drive alapú kutatás
      • életív marketing
    • insight kutatás
      • fogyasztói insight
      • vásárlói insight
  • referencia
  • publikációk
    • belépés / regisztráció
    • könyvek
    • tanulmányok
    • hírlevél adatbázis
      • Hírlevél | 2018/08
      • Hírlevél | 2018/06
      • Hírlevél | 2017/07
      • Hírlevél | 2017/05
      • Hírlevél | 2017/03
      • Hírlevél | 2017/01
      • Hírlevél | 2016/10
      • Hírlevél | 2016/9
      • Hírlevél | 2016/8
      • Hírlevél | 2016/7
      • Hírlevél | 2016/6
      • Hírlevél | 2016/5
      • Hírlevél | 2016/3
      • Hírlevél | 2016/2
      • Hírlevél | 2016/1
      • Hírlevél | 2015/10
      • Hírlevél | 2015/8
      • Hírlevél | 2015/7
      • Hírlevél | 2015/6
      • Hírlevél | 2015/5
      • Hírlevél | 2015/4
      • Hírlevél | 2015/2
      • Hírlevél | 2014/3
      • Hírlevél | 2015/1
      • Hírlevél | 2014/10
      • Hírlevél | 2014/9
      • Hírlevél | 2014/8
      • Hírlevél | 2014/7
      • Hírlevél | 2014/6
      • Hírlevél | 2014/5
      • Hírlevél | 2014/4
      • Karácsonyi inspiráció
      • Hírlevél | 2014/2
      • Hírlevél | 2013/12
      • Hírlevél | 2013/11
      • Hírlevél | 2013/10
      • Hírlevél | 2013/9
      • Hírlevél | 2013/8
      • Hírlevél | 2013/7
      • Hírlevél | 2013/6
      • Hírlevél | 2013/5
      • Hírlevél | 2010/4
      • Hírlevél | 2013/3
      • Hírlevél | 2013/2
      • Hírlevél | 2013/1
      • Hírlevél | 2012/11
      • Hírlevél | 2012/10
      • Hírlevél | 2012/9
      • Hírlevél | 2012/8
      • Hírlevél | 2012/7
      • Hírlevél | 2012/6
      • Hírlevél | 2012/5
      • Hírlevél | 2012/4
      • Hírlevél | 2012/3
      • Hírlevél | 2012/2
      • Hírlevél | 2012/1
      • Hírlevél | 2011/12
      • Hírlevél | 2011/11
      • Hírlevél | 2011/10
      • Hírlevél | 2011/9
      • Hírlevél | 2011/7-8
      • Hírlevél | 2011/6
      • Hírlevél | 2011/5
      • Hírlevél | 2011/4
      • Hírlevél | 2011/3
      • Hírlevél | 2011/2
      • Hírlevél | 2011/1
      • Hírlevél | 2010/12
      • Hírlevél | 2010/11
      • Hírlevél | 2010/10
      • Hírlevél | 2010/9
      • Hírlevél | 2010/8
      • Hírlevél | 2010/7
      • Hírlevél | 2010/6
      • Hírlevél | 2010/5
      • Hírlevél | 2010/3
    • trendpéldák
      • élelmiszer
      • design
      • kommunikáció
      • életstílus
      • egészség
  • csapat
    • dr. Törőcsik Mária
    • team
  • kapcsolat

Trend Inspiráció a Facebook-on

  • BUDAPEST
  • BÉCS
  • BELGRÁD
  • BUKAREST
  • KIJEV
  • MOSZKVA
  • PRÁGA
  • POZSONY
  • SZÓFIA
  • VARSÓ
  • ZÁGRÁB
  • trendek | 2019

Hírlevél | 2014/5

Borfogyasztás fiatal generációja

Új borászok, új fogyasztók? Generációváltás van a borpiacon? Vagy csak színesedik a borpiac új árnyalatú fogyasztási mintákkal?

Magyarországon a bor központi kérdés, hiszen (szerencsére) a magyar fogyasztók többsége a magyar borokat preferálja. Egyre több (feltörekvő) borászattal találkozhatunk, egyre több helyszínen, rendezvényen, versenyen és kereskedelmi egységben kóstolhatunk jó minőségű és tudatosan felépített márkájú borokat. Köszönhető mindez a különböző támogatásoknak és a tudatos (egyéni és közösségi) marketingmunkának.

A fellelhető fogyasztói kutatások eredményei többféle hazai borfogyasztói csoportot engednek láttatni. Mi most a 18 év feletti fiatal generáció borfogyasztási szokásait szeretnénk vázolni hazai és külföldi példákkal, megmutatni milyen marketingeszközök használata sikeres ezen generáció körében a borfogyasztás ösztönzése céljából.

Azért tartjuk fontosnak a fiatalokat (18-39 év közöttieket) kiemelni, hiszen egyfajta paradigma(vagy éppen generációs ízlés)váltást tapasztalunk esetükben, abban, ahogyan a borhoz viszonyulnak, amilyen értékek, üzenetek számukra fontosak. Kiemelendő az is, hogy fogyasztásuk növekvő, bár a korosztály klasszikusan másféle italokhoz vonzódik. A Magyar Turizmus által végzett tavalyi célirányos kutatás egyik outputja a vásárlói szegmensek feltérképezése volt adott attitűdállítás lista alapján. Az egyik fő borfogyasztó szegmens éppen a fiatalokból álló a Társasági, Újdonságkedvelők szegmense lett, mely a gyakori borfogyasztók egyharmadát teszi ki (31%).

Keresi a közösséget, érdeklődő, nyitott az újdonságra. Borkedvelő, tudatos és életvidám. Magasabb iskolázottságúak, sok közöttük a diplomás és az aktív. Átlag fölötti jövedelmi viszonyok közt élnek, gyakori borivók, jóval az átlag (3266 Ft) fölött költenek borra havonta (4395 Ft). Gyakori közöttük a gyermek nélküli fiatal pár. Sokan vásárolnak közülük külföldi bort, de csak ritkán. (Turizmus bulletin XV. évfolyam 1. szám)

De nézzük meg mi a helyzet Amerikai Egyesült Államokban! Az ottani Y generáció tagjai jóval nagyobb volumenben fogyasztanak alkoholt, mint az átlag (ne felejtsük el, hogy ott 21 év az alkoholfogyasztás alsó korhatára). Vagyis ez a generáció teljesen felkavarta az eddigi jól ismert, bejáratott piacot. Teljesen más elvárásaik vannak a borászatokkal, borokkal és kereskedőkkel szemben.
A magyar, vagy éppen a tengerentúli generáció alapvetően másként áll a borokhoz, köszönhetően a mobil- és közösségi  technológiáknak, és az internet által elérhető, határok nélküli információnak, melyek tápanyagként szolgálnak a kíváncsiságuknak, érdeklődésüknek. Vagyis ma már nem kell a Napa völgyébe vagy Rióba utaznunk, hogy megismerhessük az ottani szőlőfajtákat, házasított borokat, borászatokat, akár itthonról is közvetlen kapcsolatot ápolhatunk az ottani borászokkal. A fiatalabb generáció éppen ezért transzparenciát és autentikusságot vár el a termelőtől, vagy egy bormárkától.
Míg az idősebb generáció esetében egy bort az ára határoz meg, addig a fiatalok esetében sokkal inkább a bor elkészülésének és készítőjének a története a meghatározó, vagy éppen az a történet, ahogyan a fogyasztó a borhoz hozzájutott, a borhoz kapcsolódó élmény, maga a megtörtént story.

Mivel ezen generáció tagjai között elég sokan érdeklődnek az ételek, a gasztronómia iránt, ezért van egyfajta elképzelésük arról is, milyen bor milyen alkalommal, milyen ételhez párosítható, esetlegesen felrúgva a tradicionális szabályokat, közelítéseket. A generáció borválasztás szempontjából öntudatosabb és határozottabb, köszönhetően a szélesebb érdeklődésnek és az információéhségnek.


TastingRoom LOT18 egyéni ízlésre szabott borokat értékesít egyedi módon: először is a vásárlónak egy meg kell vennie egy Borkóstoló szettet közel 10 USD értékben. A készletben kapott bormintákat értékelnie kell a fogyasztónak, melynek eredményei alapján kirajzolódik egy személyes íz-profil. Az elkövetkezendőkben pedig kap egy 6-os borkészletet az íz-preferenciája alapján, mely készletben kedvezményes áron szerepelnek a borok 60 USD értékben. Ha elégedett a vevő, akkor háromhavonta 149 USD értékben kap 12 palackot a személyes profilja alapján.

 

A bor csomagolását tekintve is rugalmasabbak a fiatalabb fogyasztók. Míg régebben csak a dugóval zárt borok jelezték a minőséget, ma már a csavarzáras boroktól sem riadnak vissza. De azért van még ennél tovább is, hiszen nagy áttörést jelent a törhetetlen, vagyis papírból készült borosüveg a Paperboy márka, mely már kereskedelmi láncokban is kapható az USA-ban.

Paperboy Wines márkanév alatt jelent meg az első préselt újrahasznosított papírból készült borospalack, melynek súlya összesen 65 gr (szemben a 400-500 gr-os üveggel), ami természetes alapanyagú tintával nyomtatott. Az első papírpalack az Egyesült Államokban debütált. A palack megalkotói szerint nemcsak a csomagolás, de a bor is egyedülálló, könnyű kiöntést és visszazárhatóságot ígér, mely akár a nem otthoni fogyasztásra is alkalmas. Jégben állva három órát bír ki. Maga a címke design egy kicsit retro ugyan, de mindenképpen trendi és eredeti.

 

A borértékesítés egyik legnagyobb újdonságának számít a Naked Wine angol cég működése, mely a fogyasztót közvetlenül összeköti termelővel egyfajta közösségi befektetési (crowdfunding) modell segítségével.

A Naked Wines egy angol cég, mely egyfajta közvetítő szerepet vállalt a borászok és a fogyasztók között. Az üzleti modell lényege, hogy a fogyasztók 20 font értékben havi rendszeres támogatást adnak (Angyali Befektetők lesznek) melyet a cég a világ minden táján lévő borászatokba fektet, cserébe a borokhoz nagykeráron juthatnak a fogyasztók, megrendelők. A támogatással nemcsak havonta egy üveg ingyenes borhoz jutnak, de a bolti árhoz képest 40-60%-kal olcsóbban is tudnak vásárolni. E modell egyfajta közösséget, párbeszédet is jelent a termelők és a fogyasztók között, valamint a független borászoknak közvetlen (anyagi) támogatást, lendületet és előre tervezhetőséget is jelent, így csak a minőségre kell koncentrálniuk az eladás helyett.

 

A fiatalok az elsők, akik az egyszeri, egyszemélyes csomagolású borok fogyasztói, vásárlói, hiszen számukra fontos  a mobilitás, a mozgásban levés, így minden olyan termék, mely azt a célt szolgálja, hogy barátaikkal bárhol, bármikor élvezhessék az együttlétet, nyerő lehet. Legyen szó fesztiválról, sátorozásról vagy éppen kültéri partiról.

A One Glass Wines abból a fogyasztói insightból indul ki, hogy ha csak egy pohár bort szeretnének inni, akkor nem akarnak kinyitni egy egész üveg bort. Mindezen probléma megelőzéséhez egy német branding cég, a Brand Your Life megalkotta az egy pohárnyi bor különleges csomagolást vagyis a One Glass Wines-t. Az egyszeri fogyasztású borok kínálata széles: Cabernet Sauvignon, Pinot Grigio, Sangiovese, Vermentino és Merlot. Ezen borok kinyitása és visszazárása egyszerű, csakúgy mint a kaliforniai SpotWine vagy a Nuvino esetében.


 

ÉLELMISZER

VBK újragondolva

A vörösboros kóla népszerűvé teszi újra a borfogyasztást. 

A francia Châteaux en Bordeaux a bor újra népszerűvé tételén dolgozik: bevezették a kóla-ízű bort, hogy a fiatal generáció kedvére tegyenek. Franciaországban a borfogyasztás a népesség 17%-ára esett vissza, és azoknak a száma, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, megduplázódott, már 38%. A csökkenés egyik oka, hogy a fiatalok sörre és rövidre váltottak. A Hausmann Famille megoldása a 9% alkoholtartalmú Rouge Sucette (vörös nyalóka franciául), melynek 75%-a bor, a maradék pedig cukor, víz és kóla keveréke. Olcsóbb is, mint a szokásos borok, közel 3 euróba kerül és minden szupermarketben elérhető. Piacra dobtak passion fruit ízesítésű rosét és fehérbort is.


 

DESIGN

Név helyett tulajdonság a címkén

A címkén olvasható feliratok segítik a fogyasztót emlékezni. 

A dél-afrikai Easy Choice pincészet nagyon okos, ám igencsak  egyszerű márkakampányt indított, melynek célja szó szerint a fogyasztó döntésének megkönnyítése. A címkéken az adott bor egyetlen tulajdonságát emelték ki: amely díjat nyert, vagy amit nem osztasz meg, stb. Így, amikor ajánlunk egy általunk már kóstolt bort valakinek, nem kell a borászat vagy maga a bor nevén gondolkodni, elég csak a legemlékezetesebb tulajdonságot megjegyezni: „tudod, az amelyik…”


 

KOMMUNIKÁCIÓ

Borral támogatásért

A szívbeteg gyerekeket segíti a borászat.

A 14 éves Colby Groom a tízévesen már két komoly szívműtéten esett át, de már önkéntesként segíti a jelenleg segítségre szoruló betegeket. Hogy még több támogatást szerezzenek, borász édesapjával megalkották a Colby Red elnevezésű cuvée-t (Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Shiraz, Merlot és Petite Sirah), mely messze meghaladta az elképzeléseket: 35 000 palackkal kellett készíteniük a borból. Minden palack árából jut adomány az American Heart Association-nek. 

 

 

ÉLETSTÍLUS

Párkereső oldal íz(le)lés alapján

Randizni, ismerkedni csak borkedvelőkkel.

A VineaLove párkereső oldalt borkedvelőknek találták ki. Ahogy a legtöbb randioldalon, a VineaLove-on is barátokat, párkapcsolatot, vagy üzleti kapcsolatot lehet keresni, csak itt fontos része a profilnak, hogy milyen bort szeret az illető. A tagok beszélgethetnek egymással privát üzenetekben, vagy nyílt fórumokon, de offline eseményeken is részt vehetnek, természetesen VineaLoveNights borkóstolókon találkozhatnak. Az oldal elérhető angolul, franciául, portugálul és japánul.

 

 

EGÉSZSÉG

A bor, mint kozmetikum

Szőlővel a bőr megújulásáért.

Igen, a bort használják a kozmetikai iparban is! Kutatások során bizonyosodott be, hogy a növényi őssejtes kezelés során a bőr igen jól regenerálódik, még az idős bőrben  is van hatása. Ezen növényi őssejteket már többféle növényből is nyertek ki, de az egyik legeredményesebb a szőlő őssejt magas polifenol, rezevatroltartalma  és antioxidáns, regeneráló hatása miatt. A  szőlő őssejt serkenti az eredeti őssejtek regenerálódását, csökkenti a ráncokat, feszesíti a bőrt és ellenállóvá teszi. Itthon az Ilcsi kozmetikumok között érhető el a szőlő őssejtből készült termékcsalád.

 
A túlsúly világméretű problémájának korában egy intelligens mérleg jóvoltából ezentúl mindenki nyomon követheti súlya ingadozásait.
  • © 2025 Trend Inspiráció
  • 7625 Pécs, Kaposvári u. 4.
  • Telefon: +36 72 511 699

  • trendek
  • módszerek
  • referencia
  • publikációk
  • csapat
  • kapcsolat
  • ászf
  • adatvédelmi nyilatkozat